Peruskysymyksiä

7-vuotias Angelina Jordan hämmästyttää laulusuorituksellaan...

7-vuotias norjalaistyttö hämmästytti Norjan Talent-lähetyksessä  (2014) laulusuorituksellaan...

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Imitointia. Sairasta lapsen hyväksikäyttöä viihdebisneksessä ja lisäksi vaaraksi lapsen äänijänteille.

Toisesta vastaavsnlsisesta urullisesta tapauksesta:
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1383806577645

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Sanotaan että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä, on niitä jotka tekevät ja niitä jotka arvostelevat muiden tekemisiä! Tähän sanontaan liittyy myös kysymys, kumpaanko ryhmään itse katsot kuuluvasi Lauri Gröhn?

Jos noiden professoreiden jutut olisivat muutakin kuin perinteistä suomalaista kateutta ja lasten laulaminen oikeasti vahingoittaisi näiden lasten äänihuuulia, niin uskoisin että valtava määrä kukkahattutätejä, olisi jo isolla äänellä vaatinut näiden lasten laulukilpailujen kieltämistä jo aikaa sitten!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Markku juuri näin. Tuo lapsi nosti karvat pystyyn äänellään ja kyvyllään. Eivät kysyt vahingoita vaan kyvyttömyys arvioida monenlaisia asioita. Mikä saa Laurin G:n anamaan tuollaisia lapikykyjä? Menikö kaikki omassa lapsuudessa ihan niin kuin piti?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #40

Niin Irja,

Ei kyvyt vahingoita,vaan kyvyttömyys arvioida asioita ja olla toimimatta niitten perusteella oikein.
Laurin persoona tässä nyt taitaa ärsyttää eniten ja asia jää toiseksi..Lauri,kun sattuu olemaan melkoisen oikeassa,noissa väittämissään,eli imitoinnissa,äänen vaurioitumisessa ja vanhempien lastensa lahjakkuuksien ja lahjattomuuksienkin hyväksikäytöstä..ei nimittäin kovinkaan mahdotonta,etenkin ameriikoissa.
Linkki,josta löytyy Salomaan haastattelu kannattaa lukea.Salomaa on huippupedagogi tämän päivän suomalaisessa laulumaailmassa.
Laulamisen tekniikka on vaativaa,sitä ei voi edes käsittää sellainen joka vain kuuntelee musiikkia.Kaikki se,mikä vaikkapa oopperalavalla tai konsertissa näyttää helpolta lurittelulta onkin työn ja tuskan takana,verta,hikeä ja kyyneleitäkin...usko vaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #42

Niinpä. Olen 30 vuotta keskistellut netissä ja ad hominem on loputonta ihmisiltä, jotka eivät edes viitsi lukea kulloisenkin ketjun entryjä. Puolella ihmisistä ÄO on alle sata, mutta toki kaikkien kukkien pitää saada kukkia netissäkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #43

30 vuotta? Olitko NASA:n tai KGB:n intranetissä?
Ei minulla 1980-luvun puolivälissä ollut edes kotimikroa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #43

Toki omaa uskottavuutta voidaan yrittää parantaa esittämällä valtavan historian keskusteluista nettipalstoilla tai korostamalla omaa älykkyysosamäärää, josta kuitenkin palstalla annetut näytöt puhuvat vastakkaista. Se ettei selvästi tiedä mistä puhuu ja tekee keskustelussa useita vääriä väitteitä, vaikka tosiasiat ovat yhden linkityksen päästä joka on myös annettu valmiiksi, eivät tue väitettä mistään ylivoimaisesta älykkyydestä, vaan pikemmin päinvastaisesta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin Lauri tämäkin nuorukainen on menettänyt äänensä matkimalla liikaa muita.

https://www.youtube.com/watch?v=tZ46Ot4_lLo

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Aivan ja ihmettelen ettei 2009 kaikkia laulutaidoillaan hämmästyttänyt Susan Boyle ole menettänyt ääntään, vaikka on aloittanut laulamisen 12-vuotiaana!

https://www.youtube.com/watch?v=RxPZh4AnWyk

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Laulaminen ja imitointi ovat eri asioita. Boyle oli voittaessaan 48 vuotias.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Lauri Gröhn: "Boyle oli voittaessaan 48 vuotias."

Yhdessä lyhyessä lauseessa kaksi virheellistä väitettä. Boyle ei voittanut English got talent kisaa, vaan tuli toiseksi ja Boyle oli 47-vuotias, ei 48. Asiat olisivat tulleet esille, jos olisit tutustunut laittamiini linkkeihin. Mutta koska tätä et tehnyt ja silti esität väitteitäsi Mu-Tu tuntumalla, on keskustelumme puoleltasi erittäin lapsellista!

Tulee mieleen että miksi olet keskustelemassa asiasta josta et tiedä hölkäsen pöläystä ja johon et edes nähdyn perusteella halua tutustua, vaikka linkit ovat keskustelussa esillä. Etkö kenties osaa mennä linkkien taakse, etkä muutenkaan etsiä puhumastasi asiasta oikeaa tietoa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Susan on itkettänyt minua monta kertaa jo, ja vieläkin kihosi kyyneleet poskille.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #7

Ei tuolla ole mitään yhteyttä noiden säälittävien lasten viihde hyväksikäyttöön.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #8

On siinä se yhteys, että otit esille suomalaisen professorin jutun, jossa hän esittää että Amiran Willighagenin ääni on saattanut jo vioittua, mutta miten Susan Boylen ääni ei ole vioittunut vielä viisikymppisenäkään, vaikka on aloittanut laulamisen 12-vanhana.

On myös mielestäni hyvin törkeätä viitata lasten hyväksikäyttöön tuossa yhteydessä, mutta joillakin on näköjään pokkaa ihan mihin tahansa!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #9

Irrelevanttia. Boyle ei aloittanut imitointia lapsena. Hän on sitäpaitsi jo 54 vuotias.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #10

Mistä ihmeestä tiedät ettei Susan Boyle aloittanut imitoimalla laulamistaan ja hän tuli julkisuuteen 11.4.2009 esiintyessään British got talent ohjelmassa, eli lähes kuusi vuotta sitten!

Eräs asia on kuitenkin hienoa, että on olemassa valtioita joissa lahjakkuutta ja osaamista vielä arvostetaan, eikä kaikki ole pelkästään sopivuudesta kiinni, kuten tällaisessa kateellisten ihmemaassa!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #11

Todistamisen taakka on sinulla:

Markku Laitinen
31.1.2015 15:20
Aivan ja ihmettelen ettei 2009 kaikkia laulutaidoillaan hämmästyttänyt Susan Boyle ole menettänyt ääntään, vaikka on aloittanut laulamisen 12-vuotiaana!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #12

Eräs hyvin tärkeä ja olennainen asia kaikkien keskustelijoiden tulisi pitää mielessä, että puhuu asioista joista tietää ja joihin on tutustunut.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Susan_Boyle

Sieltä Lauri Gröhn voi itsekin käydä tutustumassa keskustelussa olevaan aiheeseen, niin ei tarvitse keskustella Mu-Tu tuntumalla! Tuo Mu-Tu tuntumalla keskustelu paljastuu aina jossain vaiheessa ja silloin keskustelijan uskottavuus joutuu koetukselle!

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #13

Villi veikkaukseni on että Susan Boyle on aloittanut laulamisen jo kapalo- tai pottaiässä, kuten itse asiassa ja toivottavasti suurin osa meistä ihmisistä. :)

Laulamisen aloittamisella tarkoitetaan sen aktiivisen harrastamisen aloittamista tarkoituksena kehittyä laulajana. Harvemmin se tarkoittaa julkisen esiintymisen aloittamista.

Susan Boyle ei ole mikään ihmelapsi vaikka hänet olisi tietysti pitänyt löytää aikaisemmin, koska hänellä on poikkeuksellisen kaunis äänimateriaali.

Mutta esiintyjissä voi olla myöhäänkin kypsyneitä, koska jotkut löytävät sen oikeasti "oman" äänensä vasta aikuisina, ehkä sopivan elämän tilanteen, oman tunne-elämän kypsymisen ja oman genren löytymisen kautta.

*

Varsinaisesti kiistassanne on kai kyse laulugenrestä, jossa laulaja yrittää harrastajana kehittyä ellei peräti aloittaa julkisen laulu-uransa.

Suoraviivainen kansa- , kirkko- ja viihdelaulu genre on helppo lapsellekin, ja 12-vuotiaalle ihan piece of cake.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #14

Mainitset tuossa kaksi tärkeää asiaa laulamisen kannalta..äänimateriaaali ja kypsyminen.Hyvän äänimateriaalinhan pystytään toteamaan jo melko aikaisessa vaiheessa.Äänihän kypsyy koko ihmisen elinajan.Laulajilla äänialasta riippuen äänen sanotaan olevan parhaimmillaan jossakin tietyssä ikävaiheessa.
Ammattilaulajilla se kypsyttely kestää teknisen harjoituksen tukemana useinmiten vuosikymmeniä.Menttaalista kypsyttelyä unohtamatta.
Kun nykylasten "kehitys" laulamisessa on kovinkin aikaista,voisko sillä olla mitään yhteyttä siihen,että nykyään lapset näyttäisivät jollakin tavalla kehittyvän nopeammin,kuin ennen.Selittyisikö asiat vaikkapa aikaisella äänenmurroksella..muuten tytöilläkin on äänenmurros..jos siis ei joku tiedä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #12

Hohhoijaa. Todistamisen taakka on edelleen sinulla, Boyle oli 48 vuotias vuonna 2009:

Markku Laitinen
31.1.2015 16:14
Mistä ihmeestä tiedät ettei Susan Boyle aloittanut imitoimalla laulamistaan ja hän tuli julkisuuteen 11.4.2009 esiintyessään British got talent ohjelmassa, eli lähes kuusi vuotta sitten!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Hohhohhoijaa! Jos olisit katsonut Boylen esityksen, olisit huomannut että hän mainitsee olevansa 47 vuotias, ei 48 kuten väität!

Ja kyllä todistamisen taakka on ikävä kyllä sinulla!

Lauri Gröhn viesti 10!
"Boyle ei aloittanut imitointia lapsena."

Sinä esität väitteen en minä, omat väitteeni ovat todistettuja esittämieni linkkien kautta, toisin kuin sinun väitteesi ja sinäkin huomaisit sen jos katselisit linkkien taakse, etkä tosiaankaan keskustelisi Mu-Tu tuntumalla!

Väitetään että tarpeeksi vanhentuessaan, ihminen alkaa taas muistuttaa lasta ja asia näyttää aika todistusvoimaiselta, kun katsoo tätäkin blogia ja erästä sen kirjoittajaa!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #9

Eihän tää nyt Markku ole näin yksinkertaista,että,kun on aloittanut kakstoistavuotiaana ja laulaa hyvin vielä viiskymppisenäkin..katos kun pitäis vähän tietää kaikesta siitä,mitä tuolla aikavälillä on tapahtunut tai ollut tapahtumatta.Ei se oo mikään automaattinen asia kumminkaan päin.

Sitten tuossa Laurin väitteessä lasten hyväksikäyttöön näillä tiimoilla ei ole mitään törkeää.Ei mitenkään tavatonta.Ei meillä,eikä etenkään muualla,ameriikoista nyt puhumattakaan.Monasti lapset joutuvat vanhempiensa kunnianhimon välikappaleiksi ja kyllä se nyt vaan on hyväksikäyttöä sekin.
Laurilla on pokkaa sanoa tosiasia ja sinulla on pokkaa se tosiasian sanominen törkeäksi todeta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #44

Hannu, mielestäni Gröhnin väite hyväksikäytöstä on todella törkeä, koska ei hän voi tietää haluaako lapset oikeasti laulaa vai pakottavatko vanhemmmat heidät laulamaan. Hyväksikäyttö edellyttäisi vanhempien pakottavan heidät laulamaan ja sitä ei kukaan ole tässä blogissa kyennyt osoittamaan. On vain joidenkin "aikuisten" epäilyksiä ja väitteitä asiasta ja heidän omat motiivinsa voivat olla mitä tahansa!

Se että sinä otat Grönhnin sanomat tosiasioina, ei tee niistä tosiasioita!

Olen nähnyt miten kiinassa koulutetaan lapsivoimistelijoita, jos he eivät pysy käsilläseisonnassa, he saavat kepistä. Se on sitä aikuisten pakottamista ja lasten hyväksikäyttöä. Mutta nämä lapset selvästi nauttivat laulamisesta ja esiintymisestä, eivätkä näin ollen ole hyväksikäytettyjä!

Entäpä jos näitä lapsia ja loistavia laulajia ja esiintyjiä, olisi vanhemmat kieltäneet osallistumasta kyseisiin kilpailuihin? Estäneet heiltä matkan menestykseen? Eikö se olisi ollut jotain aivan törkeätä?

Minä näen sinun, Gröhnin ja minnamin jutut pelkästään kateutena ja ajattelemattomuutena, ehkäpä asiaan vaikuttavat myös omat lapsuudessa koetut traumat, jossa teidät on saatettu pakottaa johonkin mitä ette ole halunneet tehdä ja näin vedätte omien traumojenne perusteella samat johtopäätökset näiden lasten kohdalla!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Amira Willighagenin äänijänteet eivät ole vahingoittuneet. Hän on aivan poikkeuksellinen lahjakkuus, jonka ääni soi puhtaasti ja vaivattomasti.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

... many child prodigies that sound like adults will loose there ability to sing...

Amira almost sounds like an adult opera singer.
When you listen carefully you will hear that she isn't able yet to produce the amount of breath support that is needed to support this aria.
That is completely normal because singing opera requires a lot of stamina, muscle strength. Young children will not have that strength yet.

Not being able to produce the proper amount of breath support will cause her voice to become a little unstable.

Unfortunately children's voices are not suitable for singing heavy opera arias, belting songs, musical theatre songs, etc. in an adult way.
The vocal tract of a young child is much smaller than in an adult, of course.
The size and shape of the vocal tract determines how the voice sounds. The larger the

When a child sounds like an adult it means the child is doing something to alter the shape of the throat. In most cases the larynx will be in a low position to produce a matured sound.
Low larynx position requires perfect controll over breath support, though. Without breath support the larynx will suffer from too much pressure.
To help the larynx to stay in the low position (too low...) the child will pull back the tongue to push the larynx down.

Overstretching of the vocal muscles is another danger for young children singing songs that are too heavy for them.

Voice teacher David L. Jones wrote a great article about young children's voices and how many child prodigies that sound like adults will loose there ability to sing.

If a child doesn't sound like a child, this child's voice might be heading for disaster.

Amira sounds beautiful, she is a great talent.
She needs a good voice teacher to determine whether she sings in a healthy way or not and help her to develop her voice.

Good luck, Amira!

minnam ahonen

Ja 7-vuotias ukrainalaispoika hämmästyttää laulutaidollaan :)

...eikä ole onneksemme imitoinut youtubesta Louis Armstrongin laulumaneereja. :).

What a wonderful world.
https://www.youtube.com/watch?v=dH1_Xu9f_io

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hauska juttu, väittää kaikista muista piittaamatta nuorta laulajaa imitaattoriksi ja sitten sanoo yksikantaisesti, että sinulla on todistustaakka, jos joku ilkeää väittää vatsaan.

minnam ahonen

Onko blogin päähenkilön (joka ei ole muuten Lauri Gröhn) tapauksessa jotain epäilyjä ettei hän tekisi vaikutusta juurikin imitoimalla Billie Holidayta? :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sanokaa te viisaammat, miten seiska vuotias pentu ilman laulun opetusta, voisikaan muuta tehdä kuin matkia kuulemaansa.

Ihmiset jotka soittavat korvakuulolta ovat kaikki silloin imitaattoreita.

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #19

Aivan oikein. Ei imitoinnissa olekaan mitään vikaa sinänsä. Lapsi imitoi aivan intuitiivisesti lähes kaikkea. Lapsi ei analysoi ja päädy sitten johonkin tapaan toimia, hän tarkkailee ja jäljittelee.

Joillakin lapsilla kuulokuvien imitointi on vaan niin häkellyttävän tarkkaa (siis kuullun erittelyn että äänen tuoton puolella), että heitä voi kutsua aivan hyvin lahjakkaiksi siinä.

Imitointi on siis musikaalisuuden lahjaa (mutta aivoissa eri alueen kuin instrumenteilla harjoittelevien). Itselläni ei ole mitään ongelmaa sanoa että tämä Angelina tai tuo Amira on lahjakas musikaalisesti.

Tuollaiset laulajat ovatkin usein hyviä myös aikuisiällä imitoimaan vieraiden kielten äänteitä. Tosin molemmilla näillä tytöillä meni vielä kieli puuroksi, koska eivät laulaneet äidinkielellään. Foneemit pitäisi siis vielä erotella itse musiikin elementtien lisäksi. Niin, olisi tietysti hyvä ymmärtää myös mitä laulaa (tuota Angelinan laulua kutsutaan myös unkarilaiseksi itsemurhalauluksi)

Ongelmaan palatakseni. Se on siis se että kun tuollainen hyvin lahjakas imitoijalapsi pystyy kuulokuvan perusteella imitoimaan myös sitä aikuisen äänen käyttöä, niin hyvässä kuin pahassa, niin pitkälle kuin pystyy ja saa tyydytystä siitä. Ja kun lapsi mieltyy johonkin, hän alkaa sitä toistaa. Ja lapsihan jaksaa toistaa.

Hyvä imitoijahan pystyy itse kuulemaan ja korjaamaan suoritustaan niin että hän kyllä itsekin tietää milloin saa lopulta “osuman”. Positiivinen palkitseva kierre on syntynyt ja tarvitaan sitten vielä yleisö, joka ihastelee ja rohkaisee. Jos siellä on joku perusjuttu pielessä, jota suuri yleisö ei huomaa eikä lähitiimi tunnista, voi olla sitten ikäväkin kierre syntymässä.

Vaikea sanoa etukäteen kenen ihmelapsen kohdalla riskit realisoituvat esim. äänen menetyksenä, mutta ne ovat olemassa. Kaikki ovat yksilöitä ja lapsen ympärillä on viisaita aikuisia tai sitten ei.

Jussi Björling koulittiin jostain 9-vuotiaasta tenoriksi, mutta asialla oli oma laulava isä, joka oli itse saanut oppia parhaalta ja taisi hyvinkin tietää mitä oli tekemässä. Tuo Amira (ed. postaus), oli selvästi saanut debyyttinsä jälkeen vuoden verran oikeansuuntaista ohjausta, ja esitys Andre Rieun orkesterin kanssa oli paljon vakuuttavampi.

Jokainen laulua vähääkään enempää harrastanut tietää kuitenkin että ketjun heikoin lenkki on kurkunpäässä. Puhetyöläiset tietävät että pelkästään väärin puhumalla voi äänihuulensa rikkoa ja puhekykynsä menettää. En mene nyt sen enempää kurkunpään fysiologiaan saati sen patologiaan, vaikka juttua siitä riittäisi.

Plus kurkunpää jäykistyy: lapsen kurkunpää on tuettu rustolla, joka on vielä joustava. Aikuisena sillä ei tehdä enää samoja temppuja, koska se rusto jäykistyy ja sinne kertyy kalkkia.

Äänentuotto edellyttää myös neurologisesti niin laajaa ja tarkkaa koordinaatiota hengityslihasten, kurkunpään hienomotoriikan ja kaulan lihasten sekä sitten vielä ääntöväylän osalta kielestä aina huuliin asti, että lisää vuosia menee pelkkään väärän reitityksen poisoppimiseenn.

Psyykkisesti nuorelle, joka ei pysty enää tekemään vaikutusta yleisöönsä kuten lapsena, voi olla rankkaa menettää tuo suosio ja löytää itsetunnolleen ihan muita rakennusaineita.

Ja vielä:
Se tavislapsi, joka ei yhtä tarkkaan tai kauniin kuuloiseen imitaation pysty niin, että muut siitä innostuisivat, voikin rauhassa kehittää taitojaan. Voi olla että sitten kun ihmelapsi jo lapsena huippunsa saavutettua ei enää kehity, menee toinen hitaasti kypsymällä tai fiksusti harjoittelemalla ohi.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #24

Tässäpä oiva tietopläjäys..juuri näin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #19

Matkimalla me kaikki aluksi opimme jopa puhumaan. Mitä pahaa matkimisessa on? Joku kehittää vaan taitonsa pidemmälle kuin joku toinen eli osaa muuttaa myös ääntään toisen ääneksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hohhoijaa. Imitoinnin kuulee sekunnissa. Boylen 50v nosto todisteeksi sille, ettei lapsena imitointi ole vahingoittanut hänen ääntään, edellyttää todisteita siltä, joka väittää Boylen imitoineen lapsena. Peruskoulun logiikkaa ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suoraan sanoen en ymmärrä hitusen vertaa tuosta imitoinnin pointistasi.

Jos joku laulaa samalla tavalla kuin maailman kuulu ja arvostettu sopraano, niin hän on laulamisessaan YHTÄ HYVÄ.

On eri asia imitoida kirjallista tyyliä tai vaikkapa taidemaalausten kohdalla kopioida mestareiden teoksia.

Varsinaiset imitaattorit ovat lahjakkuuksia hekin - imitoinnin saralla. Halveksuisitko myös imitaattorin imitointia, esimerkiksi sitä, että joku imitoisi Jukka Puotilaa tai hänen imitointiaan?

Jos se on niin helppoa, niin imitoi itse Maria Callasia. Pane vaikka youtube linkki tännne Vapaavuoroon!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #20

Olet sinäkin pihalla.
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1383806577645

Laulaminen, laulamisen esittäminen a la Vesku ja imitointi ovat kaikki eri asioita.

On aina säälittävä näky kun vanhemmat sairaassa kunnianhimossaan panevat lapsen imitoimaan aikuisia siten äänielimiään tuhoten viihteen nimissä.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #21

Kyllä se matkiminen ja laulaminen tapahtuu omasta tahdosta, eikä vanhempien käskystä. Moni kuuntelee toisen esitystä ja yrittää laulaa samalla tavalla ja joku onnistuu ja moni ei. Luulen että lähes kaikki laulajat yrittävät jossakin vaiheessa elämäänsä matkia jotakin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #20

Juha,

Olis kivaa tietää kenen videosta se Amira olii mallia ottanut..Callaksenko..jos,niin,ei satu kohdalleen.
Eikä tyttö kuitenkaan laulanut,kuten joku arvostettu sopraano.
Kuitenkin kokonaisuutena esitys oli hyvä ja epätavallinen tuon ikäiselle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hohhohhohhoijjaa! Lauri Gröhn: "ettei lapsena imitointi ole vahingoittanut hänen ääntään, edellyttää todisteita siltä, joka väittää Boylen imitoineen lapsena."

Voisitko esittää todisteen että toisen laulajan imitoiminen lapsena vahingoittaa lapsen ääntä, mutta laulaminen lapsena ei sitä tee? Väität että kun Boyle on aloittanut laulamisen 12-vuotiaana, niin vain toisen laulajan imitointi olisi vahingoittanut hänen ääntään, ei laulamisen aloittaminen 12-vuotiaana!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä imitoin Lauria! Hohhoojaa!

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Hyvin usein lahjakkaiden lasten kohdalla lahjattomat aikuiset ja lahjattomien lasten vanhemmat puhuvat hyväksikäytöstä. Taylor Lautner ei ole siinä poikkeus. Kun on lahjakas taistelulajeissa ja osaa imitoida Celine Dionia, niin joku "asiantuntija" avaa siitäkin sanaisen arkkunsa ja jollakin tavoin lasta on käytetty hyväksi. Äänenmurrosta Taylor Lautner ei voinnut välttää eikä hänestä tullut laulajaa, mutta se ei estänyt häntä päätymästä Hollywood tähdeksi. https://www.youtube.com/watch?v=oE6HpaTXrrI

https://www.youtube.com/watch?v=ZN9kbYULUtw

minnam ahonen

Ihmettelen tätä vaatimusta että asiantuntijoiden pitäisi vaieta. Aika erikoinen käsitys vapaasta moniäänisestä keskustelusta ajassa liikkuvista ilmiöistä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

On se luojan lykky että nämä blogissa esitetyt lahjakkaat laulavat lapset eivät ole syntyneet suomessa ja esitelleet kykyjään tällaisen kateellisen pa*kakansan edessä, heidäthän olisi teilattu ja lytätty maanrakoon tässäkin blogissa esiintyvien "aikuisten" ja vastaavien kateellisten toimista. Todella hienoa että he ovat päässeet esiintymään maassa jossa arvostetaan vielä lahjakkuutta ja osaamista ja jossa yleisökin osaa nauttia esityksistä!

minnam ahonen

Olen huvikseni nyt seurannut ulkomaisia keskusteluja aiheesta. Ei eroa mitenkään tästä meikäläisestä.

Voin niistä vetää yhteen ja sanoa että musiikkia kuluttavan massan argumentit ovat olleet täynnä aggressiivista ja kovin henkilökohtaisesta lähteestä purkautuvaa höyryä laulamisesta jotain muutakin kuin tuon pelkän vastaanottamispuolen tietäviä kohtaan. Ehkä sen kateellisuuden voisi miettiä toiseenkin suuntaan?

Ihan suhteellisuustajun kannalta on hyvä muistaa että "kukkahattutätejä" on vain kourallinen verrattuna isoilla rahoilla pyörivän massaviihteen miljoonaan kärpäseen, jotka eivät voi olla tietenkään nautintojensa ja mieltymystensä suhteen mitenkään väärässä.

He tulevat päälle melkein pesäpallomailan kanssa, jos sanoo että, kuule, tässä lapsen kautta hankitussa nautinnossasi piilee myös aito eettinen ongelma. :)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvällä asiantuntemuksella ja hyvällä maulla esität asioita kansantajuisesti, ja että viitsit puolustaa vielä oikeassa olevaa kaveria, sille anna arvoa.;)

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #33

Kiitos, Jouni. Ai-ai, kevensit hieman tätä kukkahattutädin synkkää taakkaa :).

Täytyy tietysti vielä esim. Markun kunniaksi sanoa että hän oikeassa siinä että lapsi ja esitys on tietysti aina ainutkertainen, ihan tasan silloinkin kun hän jäljittelee esikuviaan. Lapsen intoa ei saa lytätä eikä ilmeisiä taipumuksia vähätellä. Ns. kriitikot puhuvat tässä ehkä enemmän (bisnes-)ilmiöstä lapsen ympärillä kuin lapsista itsestään.

(Markulle tai J.Kuikalle -tuossa alla- en jaksa vääntää ratakiskosta enää sen enempää). (Auts. Toivottavasti ratakisko ei ollut yhtä vaikea metafora kuin pesäpallomaila :)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #36

Kiitos itsellesi. Leipää ja sirkushuveja, "Siinä missä Rooman valtakunnan aikana viihdettä tuotettiin esimerkiksi Colosseumin kaltaisten areenoiden tapahtumilla, voidaan nykyajan vastineena pitää esimerkiksi television välityksellä jaettua viihdettä.lähde?" http://fi.wikipedia.org/wiki/Panem_et_circenses

Talent lauluohjelmien toeteutustapa näytti olevan hyvin paljon saman kaavan mukaan toteutettu, kyseessä ilmeisesti jonkun omistamasta tv-formaatista. Huuli pyöreänä olevia ilmeitä kuvattiin niin tuomarien kuin katsojien joukosta esityksen aikana.

Musiikkiohjelmat ovat television parasta antia.

Onhan niitä taidokkaita esityksiä. Itselleni oli se ukrainalaispojan esitys sellainen, what a wonderful world.
Tässä kuitenkin Luis Armstrongin esittämänä, https://www.google.fi/search?q=what+a+wonderful+wo...

Kyllä ratakisko taipuu...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

#31 minnam ahonen:
"He tulevat päälle melkein pesäpallomailan kanssa, jos sanoo että, kuule, tässä lapsen kautta hankitussa nautinnossasi piilee myös aito eettinen ongelma. :)"

Siis keskustelupalstoilla tulevat päälle melkein pesäpallomailojen kanssa? Mikä tässä lapsen kautta hankitussa nautinnossa on se eettinen ongelma?

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Onko esimerkkejä lauluäänensä menettäneistä lapsitähdistä?

minnam ahonen

Painun tässä pehkuihin mutta Charlotte Church on yksi näitä uudemman ajan ilmiöitä. Eli teki ihmelapsi debyytin 10 v. klassisena laulajana ja ura siinä päättyi lopullisesti 16v. Kokeili vielä pop-laulajan uraa. Ei pystynyt pitäämään ääni-ihmettä kyllä. Sittemmin näyttelijä ja juontaja.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Susan Boyle on taas esimerkki täysin päinvastaisesta, hän on aloittanut laulamisen 12-vuotiaana ja löi itsensä läpi vasta 47-vuotiaana. Mitä tulee tähän imitointiin, niin silloin kun Jope Ruonansuu imitoi Vesku Loiria, imitaation tunnistaa selvästi. Mutta en todellakaan tunnista imitaatiota näiden lasten esityksissä ja mielelläni näkisin linkit imitaatioista!

Susan Boyle on myös esimerkki siitä ettei laulaminen lapsena välttämättä vahingoita äänihuulia, vaan nuorena aloitettu laulaminen, voi olla iskussaan vielä vanhempanakin. Toki se ei tarkoita että se olisi sitä kaikissa tapauksissa. Varmasti on niitä joiden ääni muuttuu murrosiässä, tai tulee muita mutkia matkalle ja laulajanurasta ei tule mitään aikuisena, hyvästä lapsena aloitetusta alusta huolimatta.

Niin Lauri kuin minnamkin voisivat selittää mikä on se hyväksikäytön muoto ja mikä on eettisesti väärin lasten laulamisessa, kun he itsekin selvästi nauttivat esiintymisestä ja laulamisesta? Sekö että kaikkien lapset eivät pysty samaan, kuten eivät kaikki aikuisetkaan? Lapsen työhän on leikki ja jos joku haluaa leikkiä rakentamalla legopalikoista esineitä, joku toinen soittamalla pianoa tai kuten nämä laulaa lauluja ja esiintyä paremmin kuin ikätoverinsa keskimäärin, en ainakaan itse näe siinä mitään ongelmaa. Muuta kuin joidenkin kateusongelman!